Propolis- mjere opreza!?

Osobe koje boluju od astme trebale bi izbjegavati propolis jer bi kemijski spojevi koje on sadrži mogli izazvati astmatični napad.
Iako do sada nije zabilježen niti jedan slučaj križne reakcije, osobama koje su alergične na ubode pčela savjetuje se izbjegavanje propolisa zbog moguće pojačane osjetljivosti na bilo koji pčelinji proizvod.
Oralni propolis može uzrokovati alergijske reakcije kod osoba koje su alergične na pelud. Budući da propolis porijeklom može biti iz bilo kojeg dijela svijeta, pelud koju on sadrži može potjecati od različitih biljaka, a ne samo od biljaka koje rastu na području gdje je sam proizvod kupljen. Iz tog razloga, osobe s alergijama na bilo koju vrstu biljnog peluda moraju biti oprezne kada uzimaju propolis na usta.
Nuspojave
Propolis rijetko uzrokuje nuspojave i one se uglavnom javljaju kod osoba koje su alergične na ubode pčela. Tako je kod njih zabilježena pojava bolne osjetljivosti usne šupljine nakon oralne, odnosno pojava osipa na koži nakon lokalne primjene propolisa. Također je zabilježena pojava kontaktnog dermatitisa u vidu osipa među pčelarima i drugim osobama koje dolaze u izravni dodir sa propolisom ili proizvodima koji ga sadrže.
Trudnoća i dojenje
Budući nema dovoljno informacija o učinku propolisa tijekom trudnoće i dojenja, propolis se službeno ne preporuča u ovim stanjima. Trudnice trebaju posebno izbjegavati propolisne tinkture zbog visokog udjela alkohola (od 15 do 90%).

Nema komentara:

Objavi komentar