Terapijska primjena propolisa

Terapijske metode primjene propolisa su slijedeće:
  • Oralna primjena
  • Vanjska primjena
  • Metoda elektroforeze
  • Ultrazvučna metoda
  • Aerosolna metoda
  • Termalne inhalacije
  • Propolisno-voštane termalne aplikacije
Oralna primjena propolisa: uzima se u obliku tableta, vodenog ekstrakta, alkoholne otopine, propolis ulje.
Preparat se uzima 1-2 sata prije ili 3 sata poslije jela. Svi preparati dostupni na tržištu morau imati uputstvo o doziranju i načinu primjene ovisno o uzrastu bolesnika i o stupnju oboljenja.
Vanjska primjena propolisa: koristi se u prirodnom obliku ili kao melem, mast, vodena otopina, alkoholna otopina za lokalne aplikacije ili obloge.
Metoda elektroforeze: pomoću elektromedicinskih aparata ljekoviti joni propolisa se unose kroz kožu. Metoda je ista kao i elektroforeza sa antibioticima. Za ovu metodu se koristi 10%-tna vodena otopina ili 5-10%-tna vodeno-alkoholna emulzija.
Ultrazvučna metoda: za ovu metodu se koristi propolis mast na bazi lanolina ili vazelina. Doziranje i trajanje ovisi o vrsti oboljenja.
Aerosolna metoda: pomoću običnog medicinskog aparata i 10%-tne vodene otopine propolisa. Koriste se za liječenje akutnih ili kroničnih oboljenja disajnih puteva: rinitis, sinusitis, tonylitis, faringitis, traheitis, bronhitis, bronhijalna astma.
Termalne inhalacije: koristi se kao i aerosolna metoda, ali u kućnim uvjetima, naveče prije spavanja. Uz propolis se koristi i vosak koji se zagrijava do ključanja.
Propolisno-voštane termalne aplikacije: smjesa propolisa i voska u omjeru 10:90 se zagrijava na pari do temperature koju koža podnosi. Oboljelo mjesto se namaže i prekriva folijom i dobro utopli. Tretman traje 20-30 min. Poboljšava se cirkulacija krvi i djeluje analgetično i detoksično. Preporuča se kod: spondiloartritisa, artroza, periartritisa, epikondilitisa, bursitisa te posttramatskih stanja. Svakodnevno 20-tak dana.

Nema komentara:

Objavi komentar