Adneksitis - upala jajnika i jajovoda ( Adnexitis )



"Adneksitis je naziv za upalu jajnika i jajovoda, koja može nastati nakon pobačaja, poroda, spolnog odnosa, menstruacije i slično. S obzirom da se jajnik i jajovod nalaze jedno uz drugo, rijetko se dogodi da se upali samo jedno ili samo drugo.
Adneksitis najčešće nastaje širenjem neliječene vaginalne upale, a može se proširiti i iz okolnih organa ili krvlju. Najčešći simptomi su povišena tjelesna temperatura, ubrzani puls, bolovi u donjem dijelu trbuha kao i podraženi mokraćni mjehur i crijeva. Bolovi su često toliko jaki da žena ne može čak ni stajati ili hodati. Ponekad se može javiti čak i povraćanje.
Bolest je potrebno hitno liječiti, jer inače mogu nastati i neke neželjene komplikacije. Ako se upala jajnika i jajovoda razvije u trudnoći, djetinjstvu ili starijoj dobi, potrebno je odmah konzultirati ginekologa, jer u tom slučaju adneksitis može biti vezan uz neke druge pojave.
Upala jajnika i jajovoda može dovesti i do nekih komplikacija, pa čak i kad se uspješno liječi. Naime, kod 12 do 15 posto žena nakon upalne bolesti zdjelice moguća je pojava neplodnosti, a nakon ove bolesti češća je i izvanmaterična trudnoća. Ukoliko ostanete trudni nedugo nakon upale jajnika i jajovoda, odmah konzultirajte svog ginekologa, nemojte čekati! Također, nakon preboljene upale jajnika i jajovoda moguća je i dugotrajna bol u zdjelici."
izvor: Budi in
Apiterapija proporuča slijedeće metode liječenja adneksitisa:
  • Elektroforeza 50%-tnim rastvorom pčelinjeg meda. Jastučići sa rastvorom meda se stave u predjelu jajanika i predjelu križa. Postupak je isti kao i kod elektroforeze antibioticima. Preporuča se prije tretmana napraviti toplu propolisno-voštanu aplikaciju. Broj tretmana je 15-20, a vrše se svakodnevno.
  • Ultrazvuk 20%-tnim propolisnim ungventumom (propolis mast) pripremljenim na lanolinsko-vazelinskoj bazi. Liječenje traje 15-20 dana, jedan put dnevno. 
Zdravi i veseli bili!!!