Tromboflebitis ili upala vena ( Thrombophlebitis )

Thrombophlebitis
Tromboflebitis je upala koja zahvaća stijenke vena, a uz to je popraćena i pojavom ugrušaka (trombova). Tromboflebitis se općenito javlja u površinskim venama, zato što njima prijeti najveća opasnost od infekcije ili ozljede, a najčešće ga nalazimo u donjim udovima. 
Glavni simptomi su bolovi, crvenilo, osjetljivost na dodir, svrbež i tvrd otok poput konopa duž vene. Ako se radi o infekciji, može se javiti i povišena temperatura. 
 Bolest zahvaća nešto češće žene nego muškarce. Rijetko kada uzrokuje smrt. Samo jedna na 1000 osoba može umrijeti od neposrednih posljedica tromboflebitisa.
Vjerojatnije je da će se tromboflebitis javiti kod osoba s varikoznim ili proširenim venama ili osoba kod kojih liječenje zahtijeva umetanje cijevi ili igala u vene. (Svaki takav postupak može uzrokovati tromboflebitis zbog tjelesnog nadražaja.) 
U apiterapiji se preporuča liječenje pčelinjim otrovom i to u obliku uboda, injekcija ili ungventuma. Povoljan utjecaj pčelinjeg otrova se pripisuje antikoagulacionim, anesteskim,  antiupalnim  i vazodilatatornim (širenje krvnih žila) svojstvima otrova.
Jedan ruski liječnik piše da je uspješno liječio pacijente sa tromboflebitisom donjih udova. Terapija sa 40% alkoholnim ekstraktom propolisa, 20 do 40 kapi 3 puta na dan.
Zdravi i veseli bili!!