Ekcem ( Eczema ) i propolis

Ekcem (upala kože) je najčešći oblik dermatoze, može biti akutni ili kronični. Obilježen je  pojavom crvenila, vezikula, svrbeža, perutanja i zadebljanja kože.  Akutni ekcem je obilježen crvenilom kože, sa sitnim točkicama mikrovezikula, koje pucaju i ekskudiraju, dok kronični ekcem karakterizira zadebljanje kože. Oko 70 % ekcema su kontaktni dermatitisi izazvani utjecajem vanjskih tvari. Uzrok se može znati samo kod kontaktnog dermatitisa, jer konstantno izlaganje određenoj tvari stvara senzibilizaciju, koja potom uzrokuje pojavu ekcema na području koje je najviše bilo izloženo. Postoje osobe koje su podložnije ekcemu, a to su većinom osobe s tankom i osjetljivom kožom.
Med i propolis daju pozitivan terapijski efekt kod liječenja ekcema.
Med se primjenjuje vanjski- mazanjem oboljelih mjesta kao i previjanjem i unutrašnje (oralno) i to 60-100g meda dnevno podijeljeno u tri obroka. 
Propolis se koristi u obliku 15% ungventuma (ljekovita mast) ili 5 do 30% alkoholnog ekstrakta. Oboljela mjesta se mažu i po potrebi previjaju. Propolis se oralno uzima 20-40 kapi podijeljeno na tri puta dnevno.
Liječenje traje do ozdravljenja.
Zdravi i veseli bili!!!