Emfizem pluća ( Emphysema pulmonum ) i propolis

Emfizem ili preveliko i trajno povećanje plućnih alveola, često sa atrofijom predgrađa i gubljenjem elastičnosti pluća. Emfizem pluća je najčešće izazvan plućnim bolestima (bronhitis, traheitis, astma). Nasljednost se ponekad spominje kao još jedan razlog bolesti. Pušenje je ipak najčešći uzročnik bolesti, i to u 80% slučajeva. Pušači imaju veću sklonost bolestima respiratornog sustava, te često obolijevaju od kroničnog bronhitisa i emfizema, što uzrokuje i veću smrtnost. Dominantan simptom emfizema pluća je dispneja (otežano disanje) pri naporu. Kod pacijenta se javlja i kašalj s oskudnijim iskašljajem. Koža pacijenta je plavkaste boje, prsni koš je proširen i okruglog izgleda, a pacijent je najčešće mršav i često osjeća jaku opću slabost, te gubitak teka. 
Med i ostali pčelinji proizvodi sa svojim dokazanim protuupalnim, antimikrobnim, tonizirajućim i regenerativnim djelovanjem na stanice i tkiva pozitivno utiču na zaustavljanje razvoja bolesti i poboljšanje ventilacionih sposobnosti pluća. Metode liječenja emfizema pluća su iste kao i kod liječenja bronhitisa i bronhijalne astme.
Svi bolesnici nakon primjene ovih metoda se osjećaju bolje, povećane ventilacije, povećane radne sposobnosti i poboljšanog teka.
Zdravi i veseli bili!!!