Žulj, kurje oko ( Clavus ) i propolis

Žulj ( clavus, callus, callositas, tyloma, tylositas ) lokalno, ograničeno stožasto zadebljanje ( hiperkeratoza ) kože na mjestima dugotrajnog pritiska ( obuća, alat i sl.). Najčešće se lokalizira na prstima nogu, petama i stopalima, a kao posljedica stalne traume od neudobnih cipela. Korijen žulja pritiska papile i izaziva bol pri hodanju.
Liječenje pčelinjim proizvodima se izvodi po dvije metode:
  • od kvalitetnog prirodnog propolisa očišćenog od primjesa se pravi topla kupka u kojoj se oboljela mjesta tretiraju cca pola sata. Nakon kupke se omekšalo mrtvo tkivo uklanja sterilnom iglom ( pažnja da se ne ošteti zdravo tkivo ) i na oboljelo mjesto se stavlja tanak sloj zagrijanog propolisa. Fiksira se flasterom ili zavojem i tako ostavi 4-5 dana. Nakon toga se skida zavoj i proces se ponavlja. Najčešće se nakon ova dva tretmana žulj uklanja bezbolno, u protivnom se tretman ponavlja još jednom.
  • druga metoda nakon kupke preporuča mazanje žulja sa 50% propolis-vazelinskom masti u debelom sloju i fiksiranje flasterom ili zavojem. Nakon 4-5 dana flaster se skida i žulj se uklanja bezbolno, ukoliko to nije slučaj tretman se ponavlja.
Obje metode daju 100% učinak!!
Zdravi i veseli hodali!!!