Astma srčana(ASTHMA CARDIALE) i propolis


Dispneja
  -Jedan od najčešćih simptoma srčane slabosti, posljedica bolesti hipertenzije, aortalne i mitralne pogreške i zatajenja koronarnih krvnih žila
  - Lijeva srčana klijetka zataji, ne može istisnuti krv iz plućnih vena
  - Subjektivni osjećaj nestašice zraka
  - U početku se javlja samo pri naporu, kasnije i u miru
                  - Pri ležanju se guši jer se krv gomila u desnom srcu i plućima, kada ustane lakše diše zbog sile teže, krv se premješta u donje dijelove tijela.
Srčana astma (Asthma cardiale)
-Poseban oblik teške dispneje
-Zbog gomilanja krvi u plućima bolesnik se guši, a zbog grča bronhiola javlja se karakterističan tip astme sličan bronhalnoj astmi.
Karakteristična je noćna bol, bolesnik se budi sa osjećajem gušenja i kašljem praćenim strahom. Sjedi na krevetu sa spuštenim nogama ili stoji pravo, lice je pokriveno hladnim znojem, s lakšom ili većom cijanozom.
Liječenje-kao kod angine pektoris.
Primjer, muškarac, 55 godina. Od 2 godine se brzo zamara, osjeća stalnu težinu u grudnom košu, ima neravnomjeran puls. Noću poslije 24 sata, osjeća jake bolove u srcu koji traju 1-2 sata nakon uzimanja nitroglicerina ili validola. Poslije bolničkog  i ambulantnog liječenja umirovljen je s dijagnozom: Asthma cardiale, Myocardio scierosis.
Provedeno je liječenje livadnim pčelinjim medom. Uzimao je svakog dana po 120-150 g, u 4-5 obroka. Nakon drugog mjeseca je težina u oblasti srca prošla. Pacient nije imao noćnih srčanih napada, puls se normalizirao, elektrokardiogram se poboljšao. Pacijent je počeo normalan život.