Gripa (INFLUENZA) i propolis



Gripa (influenca) je akutno zarazno oboljenje prouzrokovano virusom gripe. Znaci bolesti su visoka temperatura, upala dišnih putova, glavobolja, malaksalost, nesanica itd. Ponekad može izazvati i promjene na srcu. Javlja se u obliku epidemija koje mogu imati teške posljedice na ljudsku populaciju. Između epidemija javlja se u obliku endemije, najčešće u proljeće i jesen.
Propolis, med i matična mliječ dokazano imaju antivirusno djelovanje te su kao takvi odlična pomoćna sredstva u prevenciji i liječenju gripe.
Prenosim riječi jednog švedskog liječnika sa početka 20-tog stoljeća: " Godine 1928 epidemija gripe je odnijela milijune ljudskih života. Tada sam , zahvaljujući sistematskom svakodnevnom liječenju pacijenata sa medom, bez uporabe drugih lijekova, postigao odlične rezultate u liječenju. Za vrijeme epidemija 1924g. i 1928g. med i mlijeko su bili moji najbolji saveznici u liječenju gripe."
U liječenju i prevenciji gripe preporuča se uzimanje kombinacije od 2 žlice meda, 100mg matične mliječi i 30 kapljica 30% alkoholne otopine propolisa.
Dobra kombinacija je i smjesa od meda i češnjaka. Oguljen češnjak se zgnječi i pomješa sa žlicom meda i uzima 2-3 puta dnevno. Sa istom smjesom se može mazati i sluzokoža nosa (neugodno ali pomaže).
Zdravi i veseli bili!!!