Pripremanje alkoholne otopine propolisa


U praksi se koriste različite koncentracije alkoholne otopine ( 2%, 4%, 10%, 15%, 20%, 30%..). Otopina se priprema na slijedeći način: uzme se toliko grama propolisa, koliko postotni rastvor želimo,te se stavi u hladnjak. Ostavi se u hladnjaku cca 12 sati da otvrdne, a zatim se usitnjava do praškaste materije. Stavlja se u tamnu bocu i dodaje se 100g alkohola. Tijekom 5 dana se svakodnevno dobro promiješa. Šesti dan se filtrira (filter papir) i toči u tamnu bocu koja se dobro zatvori i čuva na tamnom i hladnom mjestu. Gusti filtrat se nakon sušenja izvaže te tu količinu odbijemo od početne težine propolisa i na taj način odredimo koliko se propolisa rastvorilo, tj. koliko postotnu otopinu smo dobili.
Ovako pripremljena otopina zadržava svoja svojstva 5-6 godina.
Potpunu iskoristivost propolisa kod oralne primjene nudi nam tvrtka Hedera i njihov sada već dobro poznati "Nativni propolis".