Očna mrena (CATARACTA) i propolis


Očna mrena (katarakta) je zamućenje očne leće koje uzrokuje zamagljenje vida. Najčešće nastaje kao posljedica starenja (tzv. staračka mrena). 
Očna mrena je bolest koja postupno nastaje. Tipovi katarakte su:
- Mrena povezana sa starenjem
- Prirođena mrena
- Sekundarna mrena, npr. nakon upotrebe steroidnih lijekova ili uslijed šećerne bolesti
- Traumatska mrena - nakon ozljede
Mrena povezana sa starenjem
Naziva se još staračka mrena ili cataracta senilis. To je najčešća vrsta mrene, čini oko 90% svih mrena. Obično se javlja iza 60. godine života. Uzrok se još ne zna. Smatra se kako nastaje zbog poremećaja metabolizma leće. Stupnjevi razvoja staračke mrene su: početna mrena, nezrela, zrela i prezrela. Kod prezrele mrene se kora leće razvodni poput mlijeka, a njena jezgra padne na dno. Mliječni dio može izaći vani pa se kapsula smežura.
U ranom stadiju bolesti jače osvjetljenje i naočale mogu uspješno nadvladati problem. U kasnijim je fazama potrebno pristupiti kirurškom zahvatu. Kirurgija oka je danas iznimno razvijena te su ovi zahvati jako uspješni.
Simptomi uključuju:
- zamagljen vid
- problemi prikazivanja svjetla
- blijede boje
- lošiji vid noću
- dvostruki ili višestruki vid
- učestala potreba za promjenom naočala ili leća
Ne postoji medikamentozno liječenje. 
Što se apiterapije tiče, na prvom kongresu za apiterapiju (Bugarska 1990.) podnesen je izvještaj o liječenju oboljenja prirodnim medom. Koristi se čist ekološki med na način da se 3-4 puta dnevno ispod donjeg očnog kapka unese kapljica meda. Osjeća se lagana bol, suzenje i crvenilo. Liječenje je dugotrajno, a svakih 20 dana se napravi pauza 3-10 dana.
Zdravi i veseli bili!!!