Ateroskleroza (ATHEROSCLEROSIS) perifernih krvnih sudova


Ateroskleroza je najčešći oblik arterioskleroze u ovom slučaju ekstremiteta i to donjih. Kod oboljenja dolazi do stvaranja ateromskoh ploča koje su povod za stvaranje lokalnih trombova. Simptomi su mravinjanje, trnci, smanjeni osjet, smanjena snaga, bolovi tijekom većeg tjelesnog napora ili u mirovanju. Karakteristična je nagla i sijevajuća bol u potkoljenicama tijekom hoda.
Glavni faktori povišenog rizika su: povišen krvni tlak, povišena razina triglicerida i kolesterola u krvi, pušenje, povišena tjelesna težina, šećerna bolest, tjelesna neaktivnost i naslijeđe.
Kao prevencija bolesti preporuča se zdravija prehrana (prehrana temeljena na mnogo voća i povrća, bijelom mesu (piletini i puretini) te ribi. Preporuča se minimalna konzumacija soli u hrani te zasićenih životinjskih masti koje se nalaze u crvenom mesu te mliječnim proizvodima (punomasno vrhnje, sirevi). Posebno se preporuča što veća konzumacija plave ribe kao što su srdele, skuše, losos i pastrve koje su bogate omega-3 kiselinama koje djeluju zaštitno na krvne žile jer snizuju LDL kolesterol), kontrola krvnog tlaka i razine šećera u  krvi, smanjivanje tjelesne težine, prestanak pušenja, povećana tjelesna aktivnost.
U apiterapiji liječene se izvodi pomoću pčelinjeg otrova zbog njegovog svojstva za širenje krvnih sudova, analgetsko djelovanje, jačanje kolateralnog krvotoka, antikoagulirajuće i antisklerotično svojstvo.
Neki američki liječnici preporučaju liječenje sa matičnom mliječi u količini od 100-200 mg dnevno raspoređeno u 2-3 obroka.
Uz sve ovo može se uključiti i propolis i to oralno ( 30 kapi) i kao propolis 20% krema na oboljela mjesta.
Zdravi i veseli bili!!!